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Respondent,
CONCURRING OPINION (by D. Anderson):

I concur in the result finding Respondent in violation
of Sections 12(k) and 12(f) of the Act and effluent standards
and permit reguirements of Chapter 3 and old Chapter 4. However,
the industrial ditch exception is not at all applicable to this
case, even as an affirmative defense.

The industrial ditch exception originated in a case invol=-
ving a natural ravine which arose on plant property on a bluff
overlooking the Ohio River (Allied Chemical Corp. v. IEPA,

PCB 73-382, 11 PCEB 37%, Februaxry 2Z6, 1974). he ditch carried

only the plant’s effluent and 4 rage from 45 acres of plant

M%@gezty The ditch dropped 80 feet in 3000 feet before its
onfluence with the Chioc River at the plant boundary. The

%Qaﬁd held the water guality standards inapplicable to the ditch,

because the ravine was an "industrial ditch®.

Allied did not claim that it was exempt from permit require-
ment or the effluent standards because its discharge was to an
industrial ditch. The only effect of this classification is to
m@ve the point of ag@igﬁg%@@% of the water qugilty standards

rom the actual point of zwﬁﬁﬁgjﬁ to the plant boundary.
%&;laﬁ was specifically ordere % g@ ﬁ@%@ﬁw w%ti th& effluent

iﬁeﬁti@ﬁ in agw R%gﬁz Iy
standards.

Jobe is charged @m&y wit :
btain permits and with violation of effluent standards. The
ﬁu&triai ditch @f@ggﬁiﬁﬁ can never be used as a defense to

th violation of regquirements to
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these violations because it relates only to the point of
application of the water guality standards.

Jobe is obviocusly discharging at some point without a
permit in violation of the effluent standards. It could be
argued that the industrial ditch exception can be used to move
the discharge point for purposes of application of the permit
regquirement and effluent standards. This is also false.

The second paragraph of Rule 401{a) o©of Chapter 3 reads
in part as follows (there is similar language in 0ld and new
Chapter 4):

In any case, measurement of contaminant concentrations
to determine compliance with the effluent standards
shall be made at the point immediately following the
final trestment process and before mizture with other
waters, unless another point is designated by the
Agency in an individual permit, after consideration
of the elements contained in this paragraph.

It is often said that the effluent standards apply at the
point of discharge to waters of the state, This is not what
Rule 401{(a) requires, except in the special case where the
final treatment process is immediately adjacent to watexrs of
the state. In the more general case there is some distance
between the final treatment and mixture with "other waters."
The effluent standards must be met at the beginning of this
stretch, not at the point of final discharge to waters of
the state. Indeed, Allied Chemical was ordered to comply with
the effluent standards at every point between the final treatment
and the Ohio River.

The industrial ditch exception cannot be used to contradict
the Agency's evidence of discharge and contaminant levels
because they are taken at a point which might not be the point
of ultimate discharge to waters of the state. The Agency has
proved that water is discharging and that nature will caxry it
to waters which are undoubtedly waters of the state., If the
point of discharge is indeed to an industrial ditch, the
effluent standards must be met there, and in the entire length
of the industrial ditch.

Jobe also has a possible defense that the ditch and pond
to which it discharges is in fact a treatment works. This
defense is not clearly raised, and it contradicts the "industrial
ditch" defense.
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Industrial ditches exist only between the point of final
treatment and waters of the state. Waters before the point of
final treatment fall within the "treatment works" exception to
the definition of "waters” in Chapter 3. This is incorporated
into 0ld and new Chapter 4 by reference, A claim that some-
thing is an "industrial ditch"” contradicts any claim that it
might be a "treatment works".

Under new Chapter 4 waters from coal operations must pass
through sedimentation ponds vriocr to discharge. Under certain
circumstances free flowing streams may be utilized as sedimentation
ponds {(Amax v. IEPA, PCB 80-63, 64, December 4 and December 18,
1980} . However, the new 10 vear, 24 hour exception for applica-
tion of the Chapter 4 effliuent standards effectively limits this
practice. It is not clear from the facts in this case whether
the ponds in this case would be permittable as treatment works
under the Amax decision. In any event, the Agency has authority
to impose the effluent standards pricr to discharge to the
sedimentation pond even if it is not waters of the state
i§s406.102(a)l.

Both the "treatment works" and "industrial ditch® exceptions
are intrinsically tied to the permit regquirement: anyone
operating one of these must either have an NPDES permit or a
state permit under Subpart & of Part IX of Chapter 3 or under
Chapter 4. He should be required to identify these in a permit
application. The Board should not allow these to become defenses
to enforcement actions. Anyone claiming these as a defense is
either operating a treatment works without a permit or is relying
on an adjusted discharge point. Rule 401(a) allows adjusted
discharge points only by permit. Jobe has acted in bad faith if
he did not raise these claims in a permit application,

Jobe seems to be taking thes position that the Agency's case
has failed because the Agency has falled to demonstrate that the
discharge is not to an industrial ditch. The Board should clearly
held that, to the extent it may he a2 defense, the industrial
ditch exception is an affirmative defense to he proved by the
Respondent. The Agency's burden i1s only to show discharge to
waters as defined in the Act:

"All accumulations of water, surface and underground,
natural and artificial, public and private, or parts
thereof, which are wholly or partially within, flow
through, or border upon this stahe™.

Once this has been shown, the burden shifts to the Respondent
to show that some exception applies. The majority has in fact
treated this as an affirmative defense, although this is not
clearly stated. The "industrial ditch” exception has always
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been claimed in the past in the context of a permit appeal or
variance, where the burden of proof is always on the person
claiming application of the exception. The burden of proof
must be clarified if the exception is to be recognized in an
enforcement action where the burden is on the Agency in general.

Donald B. Andeison, Board Member

I, Christan L. Moffett, Clerk of the Illinois Pcllution
Control Board, do hereby certify that the above Concurring
Opinion was filed on the /4 * day of : , 1982,

erk
rol Board

istan L. Moffett,
Illinois Pollution
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