ILLINCIS POLLUTION CONTROL BOARD
December 6, 1989

METROPOLITAN WASTE
SYSTEMS, INC., SPICER, INC.,
and SPICER PROPERTIES, IKRC.,

Petitioners,
v. PCB 89-121
(Landfill Siting
CITY OF MARSEILLES, Review)

Respendent.
SUPPLEMENTAL OPINION (by M. Nardulli):

On December 6, 1989, the Board adopted an Opinion and Order
affirming the July 26, 1989 decision of the City of Marseilles

("city") denying siting location suitability approval for a new
regional pollution contrcl facility to Metropolitan Waste Systems
Inc. ("Applicants'"). The portion of the Board's Opinion relating

to Criterion No. 1 states:

Six members of the Board were present at
the December 6, 1989 meeting at which decision
in this matter was statutorily required to be
made. Section 5 of the Act provides that "4
votes shall be required for any final
determination by the Board." The draft
Opinion discussed at the meeting failed to
pass, the Board being "deadlocked" at a 3-3
vote. As a statutory majority of 4 votes
could not be mustered for any written Opinion,
there 1is no Opinion of the Board as to the
criterion 1 issue in this case.

The "“draft Opinion" referred to above contained the following
language in its discussion of criterion No. 1:

The Board notes that it is disturbed by
Objectors' argument that the City properly
found that need was not established because,
absent the inclusion of Cook and Lake Counties
in the intended service area, the instant
facility is not "needed." Section 39.2(a) (1)
of the Act provides that the applicant has the
burden of establishing that Ythe facility is
necessary to accommodate the waste needs of
the area intended to be served.® (I11. Rev.
Stat. 1987, <ch. 111%, par. 1039.2(a)(1)
(emphasis added).) It is the applicant who
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defines the intended service area, not the
local decision making body.' Absent the
adoption of solid waste management plan
pursuant to section 39.2(a) (8) of the Act (the
effect of which will not be speculated upon at
this time), a local decision making body is
not free to redefine the intended service
area. The Board also notes that the City's
statement that '"the possikility of more

convenient sites being developed" is
speculation. (See, Tate v. PCB, No. 4-89-
0061, slip. op. at 51 (4th Dist. Sept. 28,
1989).)

The above-quoted paragraph is the language which is referred
to in the Supplemental Opinion filed January 4, 1990.
(Metropolitan Waste Systems, Inc. v. PCB, PCB 89-121. (Supp.
Crinion by Dumelle, Forcade and Flemal).) That Supplemental
Opinion states that the members agree with the majority of the
"draft Opinion's" discussion on criterion No. 1. (Id. at 1.)
"However, there was one paragraph with which we disagreed." (Id.)
The Supplemental Opinion concludes with the statement that "[f]or
these additional reasons, we voted to uphold the City's decision.™”

(Id. at 6.)

The unusual procedural circumstances surrounding the Board's
decision in this matter warrants attention. Moreover, such an
explanation is particularly necessary in light of the Appellate
Court's mandate that, to avoid remandment, the Board must review
the local governmental body's decision on each contested criteria.

(Waste management v. PCB, 175 Ill. App. 3d 1023, 530 N.E.2d 682,
691-92 (2d Dist. 1988).)

At the December 6, 1989 meeting at which decision in this
matter was statutorily required to be made (I1l. Rev. Stat. 1887,
ch. 111%, par. 1040(a)(2)), this Board voted on each contested
criterion separately. As noted in the majority Opinion, only six
Board Members were present at the meeting and the Board
"deadlocked" at a 3-3 vote on criterion No. 1. (Waste Management
Systems v. PCB, PCB 89-121 (December 6, 1989).) I fail to
understand how such a "deadlock" occurred in this cause in light
of the language of the Supplemental Opinion filed by those three

'The Board notes that an Applicant who proposes a large or
highly populated service area still carries the burden of
establishing need based upon a consideration of such relevant
factors as the existence of other disposal sites, expansion of
current facilities and projected changes in refuse generaticn.
Hence, a larger intended service area will arguably impose a
greater burden upon the Applicant in terms of the amount and type
of evidence needed to be presented.
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members who voted against (i.e., dissented from) the "draft
Opinion's" conclusicn on criterion No. 1. The "“draft Opinion"
stated that, for various reasons, the City's determination that
Applicants failed to establish that the proposed facility is
necessary to accommodate the waste needs of the intended service
area 1is not against the manifest weight of the evidence. The
Supplemental Opinion reproduces and reiterates its support for this
language, with the exception of one paragraph. (Supp. Op. by
Dumelle, Forcade and Flemal at 2-5 (January 4, 1990).) Apparently,
the members 3Jjoining 1in the Supplemental Opinion are in full
agreezment with the ultimate outcome on criterion No. 1 -- that
ultimate outcome being that the City's determination that
2pplicants failed to meet criterion No. 1 should be affirmed.
Those Members, however, strongly disagreed with the language of one
paragraph of the "draft Opinion's'. (Supp. Op. by Dumelle, Forcade
and Flemal at 1 (January 4, 1990).)

I believe that the appropriate course of action to be taken
when one disagrees with an aspect of an adjudicatory body's
reasoning, but agrees with the ultimate outcome, is to file a
concurring opinion. Such an opinion gives those who are in
disagreement with the majority's reasoning the opportunity to
explain that disagreement while at the same time noting agreement
with the ultimate outcome. It is only when one disagrees with the
majority's ultimate outcome (in this case, the determination that
the City's decision on criterion No. 1 is not against the manifest
weight of the evidence) that one should dissent. While I
appreciate the sensitive nature of the disputed paragraph contained
in the reasoning of the "draft Opinion," I do not believe that the
practice of dissenting in form and agreeing in substance can ever
be countenanced. The instant matter, where it is of the utmost
importance for the Board to render a decision on each contested
criterion, highlights the unfavorable consequences of adhering to
such an improper procedural practice. Perhaps the proper
application of concurring and dissenting opinions could be
addressed in the promulgation of the Board's procedural rules.

Although the unfortunate procedural circumstances surrounding
the Board's decision on criterion No. 1 prevented the filing of a
majority Opinion on that criterion, for purposes of appellate
review it is important to state that I am in full agreement with
that portion of the "draft Opinion's" discussion on criterion No.
1 reproduced in the Supplemental Opinion filed January 4, 1990
beginning at the second paragraph on page two. (Supp. Opinion by
Dumelle, Forcade and Flemal (January 4, 1990).) I believe that the
City's determination that Applicants failed to establish that the
proposed facility is necessary to accommodate the waste needs of
the area it is intended to serve is not against the manifest weight
of the evidence. (I11. Rev. Stat. 1987, <ch. 111%, par.
1039.2(a) (1) : Waste Management of Illinois, Inc. v. PCB, 122 Ill.
App. 3d 639, 461 N.E.2d 542 (3d Dist. 1984).)
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As noted above, however, I would alsoc have included a
statement in response to an argument raised by Objectors in their
brief. In an attempt to bolster the City's determination that the
"need critericon' was not been met by Applicants, Objectors argued
that the City properly found that need was not established because,
absent the inclusion of Cook and Lake Counties in the intended
service area, the instant facility would not be "necessary." I
would have included, in the majority Opinion, a statement that it
is the Applicant who defines the intended service area, not the
local decision making body and that, in the absence of a solid
waste management plan, a local decision making body is not free to
redefine the intended service area. Such a statement is consistent
with the plain language of criterion No. 1. (Ill. Rev. Stat. 1987,
ch. 111%, par. 103%.2((a)(1).) Section 39.2(a) (1) of the Act
provides that the applicant must demonstrate that '"the facility is
necessary to accommocate the waste needs of the area it is intended

to serve." According to this criterion, any assessment of need
must be done in the context of the intended service area as
proposed by the applicant. A contrary interpretation allowing a

local decision making body to reject or redefine a service area
would, in essence, divide criterion No. 1 into two separate
inquires: (1) do we like the service area?; and (2) if so, is
there a need? Had the legislature intended to allow a 1local
decision making body to reject an applicants' request for siting
location suitability solely on the desirability of the intended
service area, the legislature would have included such a separate
criterion. Rather than providing for two separate inguiries, the
legislature, in critericn No. 1, provided for a determination of
need based upon the area intended to be served by the applicant.

Lastly, I would note my disagreement with the statement in the
Supplemental Opinion filed January 4, 1990, that the paragraph
contained in the '"draft Opinion" discussing the local decision
making body's inability to redefine the intended service area would
have reversed this Board's decision in Fairview Area Citizens Task
Force v. Village of Fairview, PCB 89-33 (June 22, 1989).) We
stated in Fairview that a local decision making body "has the power
to determine if a proposed service area 1is acceptable or
unacceptable." (Id. at 13-14.) This statement must be viewed in
light of the plain language of section 39.2(a) (1) of the Act.
Section 39.2(a) (1) states that siting approval shall be granted
only if the proposed facility "is necessary to accommodate the
waste needs of the area it is intended to serve." If, as in
Fairview, a local decision making body finds that need has been
established for the service area intended by the applicant, I agree
that it can be said that the local decision making body has, by
implication, accepted that service area. However, I do not believe
that the converse of this is necessarily true. I do not believe
that section 39.2(a) (1) grants to the local unit of government a..y
"power" or "authority" to reject the proposed service area alone
without any reference to '"need". I believe that a local decision
making body is free to "determine if a proposed service area is
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acceptable or unacceptable" as it relates, and only as it relates,
to whether that applicant has established that the facility is
necessary to accommodate the waste needs of the area it is intended
to serve. In light of this position, I do not believe that the
paragraph proposed in the "draft Opinion" is at odds with, or would
have reversed, Fairview as the Supplemental Opinion suggests.
Further, I believe that the construction of Fairview suggested by
the Supplemental Opinion filed January 4, 1990 is an inaccurate
representation of the Board's intent and, further, is in error as
it fails to apply the plain meaning of section 39.2(a) (1) of the
Act.
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Michael L. Nardulli
Board Member

I, Dorothy M. Gunn, Clerk of the Illinois Pollution Control

Board hereby certify that the—~above Supplemental Opinion was
entered on the g “* day of ?:}éqbou¢%4 1990.
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