
ILLINOIS POLLUTION CONTROL BOARD
October 1, 1987

A.RF. LANDFILL, INC.,

Petitioner,

v. ) PCB 87—51

LAKE COUNTY,

Respondent.

CONCURRINGOPINION (by B. Forcade):

I support the outcome that the county board decision be
affirmed but disagree with some of the rationale and findings
expressed in the Opinion filed with the Clerk of the Board on
October 1, 1987.

FUNDAMENTALFAIRNESS

I agree that the proceeding below was fundamentally fair and
support the rationale on pages 1—6 of the October 1 Opinion.
However, I am particularly concerned with the current trend in
Section 39.2 proceedings: the landfill is tried before the
county board and the county board members are tried before this
Board. I certainly agree that issues of ex parte contacts,
conflicts of interest and the like are appropriate issues for
presentation to this Board as a showing that the proceeding below
was not fundamentally fair. However, I also believe that the
county board proceeding is entitled to a strong presumption of
propriety that must be overcome before there can be a “fishing
expedition” into the personal lives and mental processes of the
county board members.

The interrogatories submitted to each county board member by
A.R.F. asked identification of each and every communication with
any person regarding the A.R.F. landfill; asked for disclosure of
any financial interest the county board members had in ?~aste
Management or property near the A.R.F. facility; asked for their
attendance record at the A.R.F. hearings; asked for their
participation in negotiations and voting record relating to the
Heartland property annexation; asked for financial disclosure
regarding interests in other landfills or incinerators in any
jurisdiction; asked about financial benefits received from Waste
Management; asked if the county board members had ever made
public statements about the existing A.R.F. landfill; asked
whether the county board member had read the entire transcript
(if not, what parts were not read); and asked whether the county
board member would have voted against the approval regardless of
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the evidence (A.R.F.’s Interrogatories to Lake County Board
Members, May 22, 1987). It would appear that some portion of
this inquiry has both relevancy and materiality. But the
threshold issue of whether the adjudicatory decisionmaker can be
queried at all, absent some forceful prima facie showing of
impropriety, remains unanswered. This is an especially difficult
question where the adjudicatory decision is rendered not by a
trial court judge, but by an institutional body.

The courts have struggled with this issue since the early
1930’s. The basic framework for how institutional adjudicatory
decisionmakers must “consider the evidence” and what inquiries
can be made into that process, was laid down by the United States
Supreme Court in the four Morgan cases and their progency (Morgan
v. U.S., 298 U.S. 468 (1936) [Morgan I]; Morgan v. U.S., 304 U.S.
1 (1938) [Morgan II]; U.S. v. Morgan, 307 U.S. 183 (1939) [Morgan
III]; and U.S. v. Morgan, 313 U.S. 409 (1941) [Morgan IV].

In 1936, the U.S. Supreme Court held that “the one who
decides must hear.” [Morgan I]. Subsequently, the district
court allowed the Secretary of Agriculture to be examined on
whether he had heard the case (read the record). On subsequent
appeal, the Supreme Court reversed itself with Mr. Chief Justice
Frankfurter stating in the Opinion:

But the short of the business is that the
Secretary should never have been subjected to
this examination. The proceeding before the
Secretary “has a quality resembling that of a
judicial proceeding.” Morgan v. United
States, 298 U.S. 468, 480. Such an exami-
nation of a judge would be destructive of
judicial responsibility. We have explicitly
held in this very litigation that “it was not
the function of the court to probe the mental
processes of the Secretary.” 304 U.S. 1,
18. Just as a judge cannot be subjected to
such a scrutiny, compare Fayerweather V.

Ritch, 195 U.S. 276, 306—7, so the integrity
of the administrative process must be equally
respected. See Chicago, B.&Q. Ry. Co. v. Bab-
cock, 204, U.S. 585, 593. It will bear
repeating that although the administrative
process has had a different development and
pursues somewhat different ways from those of
courts, they are to be deemed collaborative
instrumentalities of justice and the appro-
priate independence of each should be re-
spected by the other. United States v.
Morgan, 307 U.S. 183, 191.
United States v. Morgan, 313 U.S. 409 (1941)
[Morgan IV)
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The four Moraan cases, and their progeny, lay the groundwork
for the questions now plaguing the Board. It seems clear that
institutional decisionmakers must consider the evidence, but that
you can only ask certain questions of the decisionmaker and then
only if you meet some burden or prima facie showing that the
decisioninaking process was flawed. What showing must be made and
what questions you can subsequently ask is a very murky area of
the law. In National Nutritional Foods v. F.D.A., 491 F.2d 1141
(2nd Cit., 1974), no examination of the Secretary was allowed
even though it would have been physically impossible for the
Secretary to read the hundreds of tnousands of pages of record
involved in the decisions the Secretary made in the first 13 days
after he took office. See also Libis v. Board of Zonina Appeals
of Akron, 292 N.E.2d 642 (Ohio Appellate, 1972).

I have reviewed a substantial body of literature (and much
of the case law cited therein) in an attempt to determine what
questions may be asked of county board decisionmakers in a
Section 39.2 proceeding and what, if any, preliminary showing
must be made prior to asking those questions. The law is, at
best, murky. Nonetheless, if Chief Justice Frankfurters
rationale in Morgan IV holds true, I find it difficult to believe
that A.R.F.’s May 22, 1987, Interrogatories would have been
allowed if posed to a trial court judge in Illinois.

CRITERION NO. 1

I support the rationale and finding of the October 1 Opinion
(as expressed on pages 7—10) that the county decision on this
criterion must be affirmed.

CRITERION NO. 2

I support the finding that the county board decision on
Criterion No. 2 be affirmed and the rationale as stated at pages
10—20. I did, however, believe additional reasons supported the
county board’s determination. I was particularly concerned by
the proximity of the proposed facility to drinking water
supplies. The record discloses that there is a drinking water
supply within 250 feet of a proposed cell of the facility

1. K. Davis, Administrative Law Treatise, Section 11.02—11.04
2 Am Jur.2d, Administrative Law, Section 439
F. Cooper, State Administrative Law, Chapter 13, Section 3
18 A.L.R.2d, 606—629 (including Later Case Service)
Stein, Mitchell, Mezines, Administrative Law, Chapter 38
50 Washington Law Review, 749 (1978)
30 Administrative Law Review, 237
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(January 28, 1967, transcript, p. 83), there are at least seven
wells within 500 feet of the facility (January 20, 1987,
transcript, p. 44) and there are about 133 wells within about 3
miles of the facility (February 4, 1987, transcript, p. 100). I
believe the county board could have legitimately concluded that
the density of drinking wells in this area was so high that the
“location” was inappropriate for a landfill regardless of how
carefully that landfill might be “designed” or “proposed to be
operated.” This issue takes on added importance when the
possibility of sand lenses is considered and the post—closure
leachate migration after the leachate collection system is turned
off.

~dditiona1ly, the October 1, 1967, Opinion misses an issue I
find quite persuasive. The county board made a particular
finding that found evidence against the facility credible and
questioned the credibility of A.R.F.’s witnesses’ testimony on
Criterion No. 2 (Regional Pollution Control Recommendation, p.
13). I do not believe this Board can lightly dismiss or
disregard findings on credibility since we do not view the actual
testimony.

CRITERION NO. 3

I disagree with the finding and rationale expressed in the
Opinion filed October 1, 1987, as it pertains to Criterion No.
3. I would affirm the county board’s decision that A.R.F. has
failed to show compliance with Criterion No. 3.

In haste Management of Illinois, Inc., v. Lake County Board
and the Village of Antioch, (PCB 82—119, December 30, 1982), the
Board held that the fact that a site is an extension of an
existing system or is proposed to be located next to a previously
operated site cannot be used to demonstrate the compatibility of
the site. In that case, the Board cited two reasons for
rejecting this type of demonstration. First, Sections 39.2 and
3(x)(2) of the Act clearly require that expansions of existing
RPCF be subject to the same review process as that required for
totally new facilities. Second, once a pre—existing landfill is
closed, the character of the area becomes one of open space and
the residents may have a reasonable expectation that it will be
so maintained. The Board concluded that it would “not allow the
potential of damage to the surrounding community due to a
proposed expansion to be negated by a ‘boot—strapping’ argument
that the existing landfill has already caused real or perceived
damage to that same area.” (Id. p. 12). This decision was
explicitly upheld on review by the Second District Appellate
Court (No. 83—166, May 8, 1984):

We agree with the PCB that the clear intent of
the statute is to require the local government
units to consider a proposed facility expari—
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sion as a new and separate regional pollution
control facility. Consistent with this legis-
lative intent, therefore, petitioner should
not be able to establish compatibility based
upon a pre—existing facility.

The reasoning and law are equally applicable here. With one
exception, all of the evidence supporting A.R.F. ‘s claim of
minimizing incompatibility presumed and included the presence of
the existing landfill in evaluating the impact of the proposed
expansion. That exception is Mr. Whitney’s statement that the
proposed expansion would have minimal impact even if the existing
facility were not there (January 30 transcript, p. 85). Although
Mr. Whitney’s evaluation of impact with the existing facility was
formulated from January 7 until January 29. His opinion on the
impact, absent the existing facility, was formulated “briefly
after Mr. Kissel asked the question” (January 30, transcript, p.
89). This briefly formed opinion seems to be at odds with Mr.
Whitney’s prior statements that the existing facility has an
impact on surrounding land values and that property values would
increase if the existing facility closed (January 29, transcript,
pp. 106—107). This conflict would support the county board’s
decision that Mr Whitney’s testimony was not credible (Regional
Pollution Control Recommendation, p. 14).

Perhaps the most troublesome aspect of the proceeding on
Criterion No. 3 is that all evidence supporting minimizing
compatibility took the location as a given, and evaluated, design
and operational factors that might minimize the impact. “Based
upon the configuration of the property with the setbacks, the
berming and the landscaping, it’s my opinion that impact on these
properties will be minimized” (R. January 29, 1987, p. 104).

Neither the construction of the earthen berm nor any other
construction, design or operational plan are evidence that the
site is located so as to minimize incompatibility. These efforts
to mitigate the impact of the facility take the location of the
facility as a given. They are correctly considered under
Criterion No. 2 and Criterion No. 5. However, Criterion No. 3,
if it is to be given a meaning which is distinct from Criterion
No. 2 or Criterion No. 5, must be interpreted as also requiring a
review of the location of the site in terms of the character of
the surrounding area. Such review should be independent of any
measures which may be taken to mitigate an adverse impact on the
area. This is not to say that construction, design and
operational features are irrelevant. They may certainly be
evidence of the character of the site itself. However, they do
not negate the need to independently consider the character of
the area in which the site is to be located.

In summary, I would uphold the county board on Criterion No.
3.
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CRITERION NO. 4

I also cannot support the October 1, 1987, Opinion finding
on Criterion No. 4. That Opinion and prior holdings by a
majority of the Board have reduced this criterion to a
meaningless exercise in paper shuffling. Under Section
39.2(a)(4) of the Act, site location suitability may be approved
only if:

The facility is located outside the boundary
of the 100—year flood plain as determined by
the Illinois Department of Transportation, or
the site is flood—proofed to meet the
standards and requirements of the Illinois
Department of Transportation and is approved
by that Department.

My interpretation of this language is that Criterion No. 4
requires two factors:

1. A determination by Illinois Department of
Transportation (“IDOT”) that the facility
is located outside the boundary of a 100—
year flood plain or a determination that
the facility is flood—proofed to meet
IDOT standards and approved by IDOT; and

2. Competent evidence on IDOT’s determina-
tion must be presented to the County
board.

IDOT’s “determination” or “approval” comes in a standard
form letter which states in relevant part:

Inasmuch as the site is located within a rural
area and on a stream with a drainage area of
less than ten square miles, an Illinois
Department of Transportation, Division of
Water Resources permit will not be required
for the landfill.

With regard to Section 39.2 of the Illinois
Environmental Protection Act, this letter
constitutes Illinois Department of
Transportation approval upon your receipt of
all appropriate Illinois Environmental
Protection Agency approvals.

First, it is clear from the language of the form letter that
IDOT is specifically not making determination on the 100—year
flood plain and specifically not making a determination on flood—
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proofing. Second, prior cases make it clear that IDOT sends this
form letter for all sites, even where there is a stream running
through tne site and routine flooding is acknowledged. Board of
Trustees of Casner Township, et al. v. County of Jefferson, et
al., PCB 84—175 and 176, April 4, 1985. In fact, IDOT sends this
form letter to citizens who write objecting to the landfill,
Casner Township, supra.

The October 1, 1987, Opinion continues a line of precedent
holding that facility applicants must get a meaningless form
letter from IDOT to satisfy Criterion No. 4. I cannot agree with
that position.

It is clear from the record that most of the proposed
facility is not only in a flood plain, but has recently
flooded. Further, no flood proofing plans were submitted to
IDOT. Therefore, there is no credible evidence, to me, that IDOT
has made the necessary determination and I would uphold the
county board.

The October 1, 1987, Opinion continues the facade that
county boards can consider the actual fact finding on flood plain
issues under Criterion No. 2. Yet the October 1 Opinion contains
no reference to flooding issues in the Criterion No. 2
discussion. I am personally unable to write Criterion No. 4 out
of the Illinois Environmental Protection Act by administrative
fiat.

CRITERION NOS. 5 & 6

I support the findings and rationale on Criterion No. 5 and
No. 6 as expressed in the October 1, 1987, Opinion at pages 27—
31.

Bil1~S. TE’orcade
Member of the Board

I, Dorothy M. Gunn, Clerk of the Illinois Pollution Control
Board, hereby certif,~’ that the above ~onçurring Opinion was
submitted on the ~ day of _____________________, 1987.

72~. ~

Dorothy M. Gunn, Clerk
Illinois Pollution Control Board
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