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DISSENTING OPINION (by J.D. Dumelle, and B. Forcade):

For the reasons articulated in our April 25, 1991 dissenting
opinion in the instant case, we continue to disagree with the
majority finding that SES is somehow not subject to the fee
requirements found in Section 22.2 of the Act.

In addition, and more disturbing, remains the majority's
interpretation of National Environmental Services Corp. v. Illinois
Pollution Control Board and Illinois Environmental Protection
Agency, No. 4-90-0702 (4th Dist., April 11, 1991). In this case,
the appellate court specifically stated that infectious hospital
waste is properly classified as hazardous waste and is thus subject
to the fee requirements of Section 22.2 of the Act.

Because the Appellate Court concluded in NESC, as we did, that
infectious hospital waste is properly classified as hazardous
waste, the only remaining issue is whether SES "treats" the waste
in question. There can be no doubt that it does. 1In fact, in its
reconsideration order, the majority states:

In the NESC case, it was not at issue that
incineration is a treatment method that can
eliminate the infectious characteristics of
the waste. In this case, it is the issue.
SES has yet to demonstrate that the proposed
treatment method is, in fact, designed to
change the biological character of the waste
in terms of eliminating its infectious
characteristics.

(PCB 91-4, July 11, 1991, p. 2. Emphasis added.)

Here, the majority explicitly admits that SES has a proposed
treatment method. Indeed, it would be 1ludicrous to suggest
otherwise. Having established this, we are unable to ascertain how
the majority escapes the conclusion that SES should be subject to
the fees mandated in Section 22.2 of the Act. The fact that the
treatment method chosen by SES does not demonstrate that it is
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"designed to change the bioclogical character of the waste in terms
of eliminating its infectious characteristics" is hardly
dispositive. This criteria is merely one of many under the
extremely broad definition of "treatment". Section 3.49 of the Act
states:

"Treatment" when used in connection with
hazardous waste means any method, technique or
process, including neutralization, designed to
change the physical, chemical, or biological
character or composition of any hazardous
waste so as to neutralize such waste or so as
to render such waste nonhazardous, safer for
transport, amendable for recovery, amendable

for storage, or reduced in volume. Such term
includes any activity or processing designed

to change the physical form or chenmical
composition of hazardous waste so as to render
it nonhazardous. (Emphasis added.)

In order for the majority to find that SES is not subject to the
fee provisions, all of the terms contained within this section must
be construed negatively in relation to the facts in this case.
This simply cannot be done.

We can only conclude that the rationale is that found in the
initial Opinion and Order. That is, SES' treatment method is not
an authorized treatment method under the provisions of 35 Ill. Adm.
Code 809.903 and 809.904 and is therefore not subject to a fee.
Such a holding ignores the plain meaning of the Act, the direction
of the Appellate Court and sets a precedent which is illogical.
The end result of the outcome in Sexton decrees that even though
a company treats a hazardous waste, so long as that treatment is
not Board-authorized, the company is not subject to a tipping fee.
We disagree.

The NESC court succinctly summarized the issue when it stated
"(b)ecause the waste NESC accepts meets the first part of the
definition of hazardous waste it was properly classified as
hazardous waste subject to fee." (Slip. Op. at 9).

Finally, we note that footnote cited in the majority's
reconsideration Order. To wit:

We note that HB 2491 has been adopted by the legislature.
If signed by the Governor, it will become effective on

January 1, 1992. Included in its provisions is, by
January 1, 1992, the elimination of the term, and all
regulation of, "hazardous hospital waste". Instead,

"potentially infectious medical waste", newly defined,
will be regulated and it is specifically not a hazardous
waste, but rather a special waste with its own fee
provisions.
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(PCB 91-4, July 11, 1991, p. 2).

It is our understanding that H.B. 24921 has been passed by the
legislature and signed by the Governor. Thus as of January 1,
1992, medical waste will no longer be hazardous, but fee provisions
will apply. We have a situation, therefore, where SES will not
have to pay tipping fees for the duration of its experimental
permit simply because the treatment method it has chosen is novel
and unauthorized. This is true even though the courts and the
legislature have enacted and interpreted the applicable statues in
this case as requiring fees. In short, it seems to us that the
majority has held that NESC must pay the required fees of Section
22.2 because it uses an authorized treatment method (i.e.,
incineration) whereas SES does not. SES, then, becomes the only
adjudicated entity within the state (past, present or future) which
accepts and treats hazardous wastes without the burden of fees
pursuant to section 22.2 of the Act. Because we find this result
arbitrary and unacceptable, we dissent.
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