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OPINION AND ORDER OF THE BOARD (by J. Anderson):

This matter comes before the Board on a petition for permit
review filed on January 7, 1991, by Sexton Environmental Systems
Inc. (SES). SES appeals the inclusion of Special Condition No.
29 (Condition) in an Experimental Development Permit issued for
two years by the Environmental Protection Agency (Agency) on
December 3, 1990. The Condition imposes hazardous waste fees
pursuant to Section 22.2 of the Environmental Protection Act
(Act) (Ill. Rev. Stat. 1989, ch. 111—1/2, par. 1022.2).* The
Permit governs operations at a site located at 2225-39 Harrison
Street, Chicago, Cook County, Illinois.

On February 25, 1991, the Agency filed a motion for summary
judgment; on March 7, 1991, SES filed its response in opposition;
on March 8, 1991, the Board denied the Agencyts motion. Hearing
was held on March 11, 1991, at which Mr. Larry Lawrence,
president of SES, presented testimony. On March 26, 1991, both
the Agency and SES filed post-hearing briefs, and on April 5,
1991, the parties filed reply briefs.

BACKGROUND

SES, an Illinois Corporation, is a wholly owned subsidiary

of John Sexton Contractors Co. SES sought the experimental

* By Orders of March 8 and March 28, 1991, the Board granted

motions by SES to maintain as confidential certain information in
the permit record and the hearing transcript.
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development permit to allow it to construct and operate a pilot
plant, to 10% scale, that is designed to render innocuous
“hazardous (infectious) hospital waste” by a proprietary process
involving chemical treatment. (Pet. p. 1, January 7, 1991).*
The experimental permit ..ssued by the Agency authorized SES to
develop a solid waste management site to treat only “hazardous
(infectious) hospital waste”; treatment of RCRA hazardous wastes
is forbidden in Condition 12. Condition #29 states: “All
hazardous (infectious) hospital waste shall be subject to fees in
accordance with 22.2 of the Environmental Protection Act.” (SES
Pet. January 7, 1991, Ex. 1, p. 1,3, 4)

The pilot plant is to be operated as a research facility
under a lease agreement with, and under the jurisdiction of, the
Illinois Medical Center Commission (Commission) (see Illinois
Medical Center District Act, Ill. Re. Stat. ch. 111 1/2, para.
5001). A special oversight committee of the Commission consists
of representatives from the Commission, the University of
Illinois College of ~!edicine, Rush—Presbyterian—St Luke’s Medical
Center, Cook County Hospital, Westside V.A. Medical Center, and
the Chicago Technology Park. The leased facility is located
about one mile west of downtown Chicago, and the City of
Chicago’s Zoning Department has concurred with the use of the
site for a temporary research project as approved by the
Commission. (Exp. Permit Appl. Sec. 1.0, Sec. 4.0; R. pp. 11-
12) •**

SES asserts that the chemical treatment process is designed
“to destroy all biologically active material” and “to produce
wastestreams capable of being recycled into useful products.” (R.
p. 12). As previously stated, the pilot plant will not receive
any RCRA hazardous wastes. SES states that the pathogenic
microorganisms are the constituents of concern, that the chemical
composition of the substrate materials is not altered, and that
the process does not “result in any wastewater discharges to
surface waters or to publically-owned treatment works nor any
emissions of pollutants to the atmosphere.” (R. p. 14) SES
states that “inherent in the process is the ability to produce
recyclable wastestreams of paper pulp, plastics, metal and
glass.” (R. p. 9).

* The Board’s regulations add “infectious” to the statutory
term Hazardous Hospital Waste only to identify the characteristic
of the waste being regulated pursuant to the statutory mandate.
This opinion generally will use the term as found in the
regulations, i.e. hazardous (infectious) hospital waste. These
regulations were adopted in Docket R80—l9, May 28, 1981 and are
codified at 35 Ill. Adm. Code 809.901 et seq.

** Section 39.2(h) exempts the City of Chicago from the siting
approval requirements commonly known as “SB 172”.
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SES intends, after one year of operation under the
experimental permit and validation of the process, to initiate
full scale commercial operation in the State. (R. p.9). SES also
intends to seek an amendment to the Board’s Part 809 Hazardous
(infectious) Hospital waste regulations to include its process as
an approved treatment for rendering the waste innocuous;
presently, only incineration, or sterilization by autoclaving or
ethylene oxide chemical treatment are approved under the
regulations under 35 Ill. Adm. Code 809.903 and 809.904. SES
testified that it has already received encouraging responses on
the recycling potential once it demonstrates that its process
does render the waste innocuous. SES’S contacts include Western
Michigan University in Kalamazoo and varous mills and recycling
brokers. Meanwhile, the wastestreams produced under the
experimental permit will be disposed in an out—of—state landfill.
(R. pp. 24—27).

ISSUES

SES has based its challenge of Experimental Permit Condition
No. 29 on three arguments:

1. That the Board wrongly decided in a prior case that the
hazardous waste treatment fee of Section 22.2 of the Act
is applicable to incineration of “hazardous (infectious)
hospital waste”. See: National Environmental Services
Corporation v. Illinois Environmental Protection Agency,
PCB 89—129 (July 19, 1990.) (appeal pending)

2. That the NESC case is not precedential in this case
because SES’ proprietary process is not a “treatment’
that is provided for in the Board’s hazardous
(infectious) hospital waste regulations, and thus does
not result in “treatment” for purposes of the fee
provisions of Section 22.2.

3. That the SES process separates the components of the
hazardous (infectious) hospital waste into recyclable
paper, plastic, glass and metal wastestreams, thus
falling under the exemption from the fee provisions in
Section 22.2(b)(1)(D).

(Pet. Brief, p.1, March 26, 1991).

BOARDDISCUSSION

For the reasons expressed below, the Board finds, as a
matter of law, that, until the SES’ process is allowed by Board
regulation, SES is not providing a method of treatment of the
hazardous (infectious) hospital waste. Thus, the provisions of
Section 22.2 do not apply.

The Board has concluded that it need not, certainly at this
juncture, address either the issue as to whether the Board was in
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error in its NESC decision (which involved incineration, a Board
authorized treatment) or the issue as to whether SES is exempt
under the recycling provisions of Section 22.2.

Hazardous (infectious) hospital waste is in a distinct,
indeed unique, category in the statutes. In P.A. 84—1308,
effective August 25, 1981, the Legislature expressly defined
hazardous (infectious) hospital waste: a) as waste whose
infectious characteristics had not been rendered innocuous, b)
banned non—rendered-innocuous waste from landfilling, and c)
mandated that the Board, by regulation, provide methods of
treatment to render the waste innocuous. The provisions are
quoted in full as follows:

Section 3.13

“HAZARDOUS HOSPITAL WASTES” means waste
generated in connection with patient care that
is contaminated with or may be contaminated
with an infectious agent that has the
potential of inducing an infection and has not
been rendered innocuous by sterilization or
incineration.

Section 21. No person shall:

(m) Deposit any hazardous hospital wastes in
any landfill on or after January 1, 1981. All
such waste shall be properly incinerated or
processed by an alternative method pursuant to
regulations adopted by the Board. This
requirement shall take effect by January 1,
1981.

The Board adopted the mandated regulations in R80—l9. (See
note, p. 2). The methods of allowable •treatment are found in 35
Ill. Mm. Code 809.903 and 809.904. They provide for “rendering
innocuous” by sterilization in an autoclave, sterilization in a
commercial ethylene oxide unit, and by incineration. No other
methods for rendering the waste innocuous have been added since
the initial regulatory proceeding. Indeed, none have been
proposed to the Board for consideration.

It is not in dispute that SES’ chemical treatment process
does not fall within the listed methods in the regulations. Nor
is it in dispute that the waste remains a hazardous (infectious)
hospital waste after the SES process. This is because the waste
cannot be considered to have been rendered innocuous, regardless
of the success of the process biologically, until the Board’s
regulations have been amended to include the SES process on the
list of approved treatment methods. The Agency requires the
waste to be managed as a hazardous (infectious) hospital waste in
its Special Condition 21.
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The Agency also stated:

Because the waste treated by the SES process
remains a hazardous (infectious) hospital
waste it may not be reused. Only after a
hazardous (infectious) hospital waste has been
rendered innocuous can the possibility of
reuse be considered.

Agency Brief, p. 8, March 26, 1991

The Agency nevertheless argued that the Section
22.2(b)(l)(D) treatment fee provisions apply. Section
22.2(b)(l)(D) states in pertinent part:

For purposes of this subsection (b), the term
“treatment” is defined as in Section 3.49 but
shall not include recycling, reclamation or
reuse.

Section 3.49 defines treatment as follows:

“TREATMENT” when used in connection with
hazardous waste means any method, technique or
process, including neutralization, designed to
change the physical, chemical, or biological
character or composition of any hazardous
waste so as to neutralize such waste or so as
to render such waste ncnhazardous, safer for
transport, amenable for recovery, amenable for
storage or reduced in volume. Such term
includes any activity or processing designed
to change the physical form or chemical
composition of hazardous waste so as to render
it nonhazardous. (emphasis added)

The Agency argues that the SES treatment process is a
method, technique or process, that it is designed to change the
physical, chemical, or biological character or composition of the
waste, that the SES application indicates that the waste will be
reduced in size, and that the biological elements will be
rendered inactive and thus change its character and composition.
(Agency Brief, p. 6).

While disputing some of the Agency’s characterizations (see
p. 2 above), SES goes on to argue that, while the destruction of
pathogens might “in ordinary parlance” be “treatment”, it is not
“treatment” for regulatory purposes. SES then states:

The Agency cannot have it both ways. It
cannot regulate the residue of SES’ processing
of hazardous (infectious) hospital waste as if
there had been no “treatment,” and at the same
time impose the Section 22.2 fee which applies
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only to hazardous waste received for
“treatment.” Because SES’ process clearly is
not “treatment” of hazardous (infectious)
hospital waste for purposes of Part 809 of the
regulations it cannot be reasonably be (sic)
interpreted as “treatment” for purposes of
Section 22.2 of the Act.

SES Reply Brief, p. 5, April 5, 1991.

The Board has concluded that the SES process cannot be
categorized as a “treatment” during the experimental permit
period with the meaning of the “hazardous hospital waste” statute
and Board regulations, or within the meaning of Section 3.49.

The only statutory characteristic of hazardous hospital
waste that makes it even arguably a hazardous waste is its
infectious characteristic. Moreover, the statutory designation
of the wastes as “hazardous hospsital wastes” is by definition
linked solely to the fact that such wastes have not been rendered
innocuous. It is only this failure to be “rendered innocuous”
that causes the wastes to be specially regulated at all (and then
only if it comes from hospitals). Pursuant to the Board
definition in 35 Ill. Adm. Code 809.901(f), “Innocuous hospital
waste” is defined as not a special waste, and is rio longer banned
from disposal in a landfill, including a non—hazardous waste
landfill.* Once the statutory requirement is fulfilled that the
waste is rendered innocuous only by treatment methods approved by
the Board, the special regulatory oversight required of this
defined waste ceases. The general definit~on of “treatment” in
Section 3.49 should not construed so as to be at odds with the
specific treatment provisions in the hazardous (infectious)
hospital waste statute or regulations.

The process which SES has been authorized to use on a pilot
basis is an experimental one. At the present time, it cannot be
demonstrated, to a regulatory certainty, that the SES process in
fact will “treat” hazardous hospital waste “so as to neutralize
such waste or so as to render such waste nonhazardous, safer for
transport, amenable for recovery, amenable for storage, or
reduced in volume” within the meaning of Section 3.49. Until the
success of the SES process can be determined, SES’ operation is
more appropriately and temporarily characterized as a transfer
station for hazardous (infectious) hospital waste en route to its
disposal offsite and out—of—state, rather than as a hazardous
waste treatment site. As a matter of logic, as well as statutory

* “Hospital pathological wastes” is listed as an industrial
process waste, a special waste (See Sections 3.17 and 3.45 of the
Act). The Board understands that it is for this reason that the
Agency has continued to require municipal landfills to get a
supplemental permit to accept the “innocuous waste”.
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construction, the precise nature of SES operation cannot be
determined until its experiment has been completed.

Put another way, even if SES’ process causes the waste to
become biologically inactive, the Agency cannot issue any
operating permit or other authorization that would purport to
have the waste rendered innocuous until SES successfully
demonstrates to the Board that its treatment process should be
listed.* It is at this time that SES can pursue its hazardous
waste and recycling exemption arguments. Only by this procedure
can any treatment occur under the regulations. We also point out
that the other physical, etc. “treatments” in the Section 3.49
definition referenced in Section 22.2 are not relevant in that
they refer to characteristics other than the only one for which
hazardous (infectious) hospital waste is being regulated. The
Experimental Permit in fact forbids the waste to contain any RCRA
hazardous wastes, as noted above,

The Board notes that today’s result allows for the
development of new methods to deal with infectious wastes, while
avoiding economic disincentives for such efforts during their
development phase.

Finally, since the Agency appeared to argue both sides of
the matter (Agency Brief, p. 8,9, March 26, 1991), we note that
it was proper for SES not to have contracted for or otherwise
initiated recycling or reuse of the wastestream generated under
experimental permit. As noted earlier, we need not address the
recycling issue here, but point out that SES cannot purport to
others that the waste is innocuous, nor can SES allow any portion
of the waste to end up in an Illinois landfill.

This Opinion constitutes the Board’s findings of fact and
conclusions of law in this matter.

ORDER

Special Condition #29 of the Environmental Permit No. 1990-
108—DE-Ex, issued by the Agency to Sexton Environmental Systems,
Inc. is hereby struck.

Section 41 of the Illinois Environmental Protection Act,
Ill. Rev. Stat. 1989, ch. lll~, par. 1041, provides for appeal of
final orders of the Board within 35 days. The Rules of the
Supreme Court of Illinois establish filing requirements.

IT IS SO ORDERED.

* We note that the authority of the Agency to rely on the
experimental permit provisions in the Board’s Part 807
regulations to issue this experimental permit was not argued
here.
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J. Dumelle, R. Flemal and B. Forcade dissented.

J. T. Meyer concurred.

I, Dorothy M. Gunn, Clerk of the Illinois Pollution Contro~
Board, hereby cert4~f~ythat the above Opinion and Order was
adopte~ on the ‘~j~-’~ day of ~ , 1991, by a vote

0fJ2L-~_. //

i~ ~

Dorothy M. G~n, Clerk
Illinois PolLiution Control Board
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