
ILLINOIS POLLUTION CONTROLBOARD
July 19, 1990

NATIONAL ENVIRONMENTAL )

SERVICES CORPORATION, )

Petitioner,

v. ) PCB 89—129
(Permit Appeal)

ILLINOIS ENVIRONMENTAL
PROTECTION AGENCY,

Respondent.

OPINION AND ORDEROF THE BOARD (by B. Forcade):

This matter comes to the Board on an August 15, 1989,
Petition to contest conditions imposed on permit filed by
National Environmental Services Corporation (“National”). On
October 17, National filed an Amended Petition. Hearing was held
December 13, 1989, in Clinton, Illinois. The Illinois
Environmental Protection Agency (“Agency”) Post Hearing Brief was
filed January 19, 1990. National’s Post Hearing Brief was due on
January 19, 1990, but was not filed in a timely manner. On
February 22, 1990, the Board, by Order, informed National that
its brief was overdue and announced the Board’s •intentiori to
dismiss this proceeding if appropriate documents were not
filed. On February 26, 1990, National filed a motion for
extension of time. On March 2, 1990, the Agency filed a response
in opposition to the motion. On March 16, 1990, the Board
granted National until March 30, 1990 to file it brief, and
granted the Agency until April 30, 1990 to file any reply. On
March 29, 1990, National filed its brief; on April 30, 1990, the
Agency filed its reply.

National intends to operate an incinerator for infectious
medical waste at their facility in Clinton, Illinois. They
started the process by acquiring an option on some property and
commencing a regional pollution control facility siting procedure
under Section 39.2 of the Environmental Protection Act
(hereinafter “the Act”). After the County of DeWitt granted site
location approval, National applied to the Agency for a
construction permit. Currently, National is operating on the
construction permit which allows them to burn medical waste while
they plan for and actually perform the trial burn and stack test.
(R. 34—35).

National receives waste that has been contained at the point
of generation by the local health care facility or hospital. The
waste is in sealed leak—proof and burst-proof containers. The
container sizes vary from approximately ten pounds to a limit of
seventy pounds. The containers are not opened; the container and
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waste are burned together and reduced to an inert ash. (R. 27—
28). National does not accept wastes which have been identified
or characterized as “Hazardous” under Subtitle C of the Resource
Conservation and Recovery Act (“RCRA”). (R. 13). National does
not possess and is not seeking a permit as a treatment, storage
or disposal facility under RCRA Subtitle C.

National’s incinerator system is designed to convert waste
to a combustible gas and ash by burning the waste in an
atmosphere with only sufficient oxygen to keep the temperature at
1800 degrees Fahrenheit. This process is called “sub—
stoichiometric” or “starved—air” combustion. The gasses cooked
out of the waste are conveyed by ducts to a secondary combustion
chamber where they are mixed with sufficient air to burn. The
temperature in the secondary chamber is approximately 2100
degrees and the gasses remain for at least two seconds to ensure
complete burning. The hot gasses are cooled to 180 degrees by a
water spray and then passed through an absorber bed to clean acid
gasses, carbon monoxide and some carbon dioxide from the gas
stream. (Amended Pet., Ex. A).

On March 13, 1989, National submitted a Special Waste Stream
Application to the Agency for a permit to accept “infectious
waste generated within hospitals which meets the definition of
‘Hazardous (infectious) Hospital Waste’ in 35 Ill. Adm. Code
809.901”. (Administrative Record, p. 18). On July 10, 1989, the
Agency issued to National a revised Development Permit (No. 1988—
06—DE) and Supplemental Permit (No. 1989—092—SP) with generic
waste stream permit attachment. That generic waste stream
attachment contains one clause “Waste Classification : Hazardous
Subject to Fee”, which is challenged in the present action. The
sole question on review is whether the hazardous waste fee was
properly made applicable to the present factual circumstances.

The statutory provisions relating to the hazardous waste
fees are found at Section 22.2 of the Act. The relevant portions
of that Section, and related Section 3.49 are as follows:

Section 22.2

a. There are hereby created within the State
Treasury two special funds to be known
respectively as the “Hazardous Waste
Fund” and the “Hazardous Waste Research
Fund”, constituted from the fees
collected pursuant to this Section.

b. 1. On or after January 1, 1989, the
Agency shall collect from the owner
or operator of each of the following
sites a fee in the amount of:

* * * * *
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d. 2 cents per gallon or $4.04 per cubic
yard for 1989, 2.5 cents per gallon or
$5.05 per cubic yard for 1990, and 3
cents per gallon or $6.06 per cubic yard
thereafter of hazardous waste received
for treatment at a hazardous waste
treatment site, if the hazardous waste
treatment site is located off the site
where such waste was produced and if such
hazardous waste treatment site is owned,
controlled and operated by a person other
than the generator of such waste. After
treatment at such hazardous waste treat-
ment site, the waste shall not be subject
to any other fee imposed by this
subsection (b). For purposes of this
subsection (b), the term “treatment” is
defined as in Section 3.49 but shall not
include recycling, reclamation or reuse.

* * * * * * * *

Section 3.49

“TREATMENT” when used in connection with
hazardous waste means any method, technique or
process, including neutralization, designed to
change the physical, chemical or biological
character or composition of any hazardous
waste so as to neutralize such waste or so as
render such waste nonhazardous, safer for
transport, amenable for recovery, amenable for
storage, or reduced in volume. Such term
includes any activity or processing designed
to change the physical form or chemical
composition of hazardous waste so as to render
it nonhazardous.

These statutory provisions govern assessment and collection
of the specified fees. The sole question in this proceeding is
whether the term “hazardous waste” as used in Section 22.2,
includes hazardous hospital waste; if it does, there is no
question that National’s operation meets the Section 3.49
definition of treatment, and that National would properly be
subject to the fee. The statutory provisions relating to
hazardous hospital waste are Sections 3.13 and 21 (m), which
provide as follows:

Section 3.13

“HAZARDOUS HOSPITAL WASTE” means waste
generated in connection with patient care that
is contaminated with or may be contaminated
with an infectious agent that has the
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potential of inducing an infection and has not
been rendered innocuous by sterilization or
incineration.

* * * * * * *

Section 21

No person shall:

* * *

m. Deposit any hazardous hospital wastes in
any landfill on or after January 1,
1981. All such waste shall be properly
incinerated or processed by an
alternative method pursuant to regulation
adopted by the Board.. This requirement
shall take effect January 1, 1981.

In addition, the Act provides a definition of “hazardous
waste”. That definition is found at Section 3.15 and states as
follows:

“HAZARDOUS WASTE” means a waste, or
combination of wastes, which because of its
quantity, concentration, or physical,
chemical, or infectious characteristics may
cause or significantly contribute to an
increase in mortality or an increase in
serious, irreversible, or incapacitating
reversible, illness; or pose a substantial
present or potential hazard to human health or
the environment when improperly treated,
stored, transported, or disposed of, or
otherwise managed, and which has been
identified, by characteristics or listing, as
hazardous pursuant to Section 3001 of the
Resource Conservation and Recovery Act of
1976, P.L. 94—580, or pursuant to Board
regulations.

To support its imposition of the fee requirement, the Agency
presents essentially three arguments. First, the Agency asserts
that the general statutory and regulatory language involved makes
it clear that this type of waste has a hazardous component and
should be within the legislative directive to assess a fee on
hazardous waste. Second, the Agency asserts that prior Board
Opinions have articulated Illinois policy that Hazardous
(infectious) Hospital Waste is an Illinois Hazardous Waste and
that it must be assessed a fee under Section 22.2 of the Act.
Third that Agency asserts that regulations it was required to
adopt, at 35 Ill. Adm. Code Part 855, implementing the fee system
(pursuant to Section 22.2 (c) of the Act) require Hazardous
Hospital Waste Incinerators to pay the Hazardous Waste Fee.
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Perhaps the most persuasive argument presented by the Agency
pertains to the Board’s Opinion adopting the Emergency Rule
governing Hazardous Hospital Waste. In R 80—19 (December 24,
1980) the Board specifically addressed the relationship between
Hazardous Hospital Waste and the hazardous waste fee system:

It is the Board’s opinion that Hazardous
Hospital Waste, a special waste, is subject to
the supplemental permit, and manifest
requirements if transported off—site for
sterilization or incineration. Also, such
hazardous hospital waste received by the owner
or operator of a hazardous waste disposal site.
is subject to the disposal fee system of
Section 22.2. Assuming, of course, that no
other special waste component is present, if a
hazardous hospital waste is properly
sterilized on—site, the resulting innocuous
waste is rio longer a special waste, subject to
the special waste requirements or a fee since
it no longer poses a “potential threat to
human health or to the environment.” The
ashes from on—site incinerated hazardous
hospital waste are to be treated as a special
“industrial process waste.” (Emphasis Added)

(R80—19, In the Matter of: Hazardous Hospital
Waste, Sections 3(jj) and 21 (h) of the
Environmental Protection Act, Emergency Rule,
p. 7, 12/24/80).

The Agency argues that further support for this position comes
from the final opinion of the Board in that same regulatory
matter:

Pursuant to Section 22.2 and the Agency
criteria, owners and operators of hazardous
waste disposal sites must pay hazardous waste
disposal fees if they receive [hazardous
hospital waste].

(R 80—19, May 28, 1981, p.3)

In its brief, National argues that the statutes and
regulations involved cannot apply to hazardous (infectious)
hospital wastes unless the relevant language is clear, definite,
and free from ambiguities and vagueness, so as to be understood
by all entities involved. National argues that the terms
“waste”, “hazardous waste”, “hazardous hospital waste”, and
“hazardous (infectious) hospital waste” are all used throughout
the statute to apply to the materials being incinerated by
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National. Yet, they argue, not all of these materials are
subject to the Section 22.2 fees.

National also argues that the framers of the legislation
employed the measurementterms “gallons or cubic yards” as the
units of measure for the hazardous waste fee collection. Since
neither measurement term is used in the industry, National argues
that the legislation could not have been intended to encompass
this type of waste. Also, National asserts that the intent of
the general assembly must be that the fee collected bear a
reasonable relationship to the difficulties presented by the
waste and that the difficulties posed by National’s wastes do not
compare with that of heavy industrial waste. National argues
that the purpose of the fee is to fund clean—up of sites which
clearly includes sites receiving wastes other than the type
handled by National. Lastly, National argues that the Agency’s
regulations at 35 Ill. Adm. Code 855.101 fail. to include
hazardous hospital waste within the scope and, therefore, the fee
cannot be collected.

Notably, National has not directly responded to any of the
arguments raised by the Agency in its January 19, 1990 brief.

The Agency reply brief raised no new arguments relevant to
the disposition of this matter.

CONCLUSION

As a preliminary matter, the Board notes that many of
National’s arguments are not on point. The question presented is
one of Illinois state law regarding assessment of a tax or fee on
certain activities. The fact that federal regulatory law under
RCRA or CERCLA, does not include particular infectious wastes
under certain statutory definitions (R. 13—19), seems not to be
controlling. Section 22.2, setting fees on hazardous waste
activities, was originally part of House Bill 453, which was
s:gned by the Governor to become Public Act 81-856 on September
21, 1979. There were no federal regulations defining hazardous
waste at that time. P.A. 81-856 became effective on January 1,
1980. There were no federal regulations defining hazardous waste
at that time. Section 22.2 required the Agency to establish
criteria and procedures for the fee system and required the fee
system to be operational by April 1, 1980. There were no federal
regulations defining hazardous waste at that time. The first
federal regulations defining hazardous waste were promulgated on
May 19, 1980 (45 FR 33084, May 19, 1980) and became effective
November 19, 1980.

In a similar manner, National’s testimony that they were
never aware that the activity would be taxed, and that their
operations might not be profitable if the fee applies is not
relevant to the question of statutory interpretation.
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As discussed below, the Board determines that it was the
intention of the General Assembly that hazardous (infectious)
hospital waste be subject to the hazardous waste fee provisions
of Section 22.2, and that such intent has been clearly expressed
in Agency regulations and Board Opinions for almost ten years.

The primary reason for concluding that such wastes are
subject to the fees of Section 22.2 is the statutory language.
The General Assembly used the word “hazardous” in the definition
of hazardous hospital waste (Section 3.13). The General Assembly
could have used the terms “infectious waste” or “pathological
wastes” or “biological wastes” to connote a material in need of
management without entrapping it in the hazardous waste schematic
of the Act. Since they used the term hazardous, the Board must
conclude they intended such an association. Further, the
statutory definition of “hazardous waste” (Section 3.15) includes
the term “infectious characteristics”, a strong indication that
the General Assembly intended that biologically active materials
could and would fall within the definition of hazardous waste
subject to a fee. Also, the General Assembly in the definition
of “industrial process waste” (Section 3.17), includes hospital
pathological waste among the traditional types of materials which
National urges (Brief, p.4) as appropriately subject to the fee
system. In total, the Board concludes that the term “hazardous
waste” as used in the fee provisi.ons of Section 22.2 of the Act
includes the term “hazardous hospital waste” as used in Section
3.13.

In addition, Section 22.2 of the Act, as originally adopted
in P.A. 81—856, required the Agency to adopt procedures and
criteria for the implementation of that system not later than
April 1, 1980. The Agency originally adopted emergency rules to
implement the fee system, later adopting them, essentially
unchanged, as final rules on August 27, 1980 (4 Ill. Reg., No.
36, p. 125, September 9, 1980). The Agency stated the purpose of
the criteria: “These criteria for identifying hazardous wastes
are necessary for the operation of the fee system since a site
operator must be able to identify a waste by utilizing the
criteria to determine if a waste is hazardous and therefore
subject to the fee.” Section 2.0 of those criteria state: “A
waste is hazardous if it exhibits one or more of the following
characteristics: corrosive, flammable, reactive, infectious,
toxic, or persistent or a potential hazard.” Later, in Section
3.4, the criteria provide a definition of infectious waste that
includes, “Any pathological speciriiens and any articles attendant
thereto that may be disposed of from humans and animals known to
be contaminated...” with a variety of listed diseases which must
be reported to the Department of Public Health. These
statutorily mandated Agency criteria would clearly include the
type of wastes that National places at issue here today.

In addition, present Agency regulations regarding the fee
system at 35 Ill. Adm. Code Part 855, include the definition of
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“hazardous hospital waste” within Section 8b5.l02. Also, Section
855.203 requires that records be maintained by, “On—site
hazardous waste disposal sites, including underground injection
wells, and hospitals to the extent that they treat or dispose of
on—site hazardous hospital waste...” The Board must find that
Agency criteria and regulations clearly contemplate hazardous
hospital waste within the scope of the fee provisions of Section
22.2 of the Act.

Last, but not least, this Board has addressed the issue of
the applicability of the fee provisions to hazardous hospital
waste on at least two occasions. As argued by the Agency in this
proceeding, the Board stated on December 24, 1980, that hazardous
hospital waste transported off—site for sterilization would be
subject to the supplemental permits and manifest requirements as
well as the fee requirements of Section 22.2 of the Act (R80—l9,
In the Matter. of: Hazardous Hospital Waste, Sections 3(jj) and 21
(h) of the Environmental Protection Act, Emergency Rule, p. 7,
12/24/80). Later, when the final rule was adopted in that
proceeding, the Board quoted from the Agency criteria which
included infectious waste within the fee system. (R80—l9, Adopted
Rule Final Action, p.3, 5/28/81).

In summary, the Board finds that the statutory language,
Agency regulations and criteria, and prior Board Opinions all
support the conclusion that hazardous hospital waste is subject
to the fee provisions of Section 22.2 of the Act. Therefore, the
Agency imposed condition in National’s permit is appropriate.

This Opinion constitutes the Board’s findings of fact and
conclusions of law in this matter.

ORDER

The supplemental permit condition “Waste Classification:
Hazardous Subject to Fee” in the supplemental permit issued to
National Environmental Services is hereby affirmed.

Section 41 of the Environmental Protection Act, Ill. Rev.
Stat. 1987, ch. lll~, par. 1041, provides for appeal of final
Orders of the Board within 35 days. The Rules of the Supreme
Court of Illinois establish filing requirements.

IT IS SO ORDERED

I, Dorothy M. Gunn, Clerk of the Illinois Pollution Control
Board, hereby certify that the abq~ie Opinion and Order was
adopted on the /Y’-’-- day of ___________________ , 1990, by a
vote of ~) -~ . ~..

Dorothy M. ~unn, Clerk
Illinois Pollution Control Board
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