ILLINOIS POLLUTION CONTROL BOARD
August 31, 1989

IN THE MATTER OF:

GROUNDWATER PROTECTION: REGULATIONS
FOR EXISTING AND NEW ACTIVITIES WITHIN
SET-BACK ZONES AND REGULATED RECHARGE
AREAS (35 ILL. ADM. CODE 601, 615

616 AND 617)
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CONCURRING OPINION (by B. Forcade):

I agree with the major thrust of this proposal, but I
disagree with one component. Therefore, I concur. I also have
significant questions about the pesticide storage and handling
provisions of subpart I.

As presently written, the proposal requires a "new"
regulated activity in a "sensitive area" to take initial samples
of the groundwater guality. If that facility causes groundwater
contamination, the facility owner must clean-up the groundwater
to approximately the same purity as it was in the initial
samples.

An "existing" regulated activity in a "sensitive area" is
also required to take initial samples. However, 1if the existing
facility pollutes the groundwater, it is not reguired to clean it
up to the level of purity of the initial samples. It 1s only
required to clean-up 1f, and to the level that, this Board adopts
some numerical standard.

Take a hypothetical chemical, DMD. Assume that it is
present at a level of 1 or 2 parts per million (ppm), but that
the Board has set a standard of 100 ppm based on protection of
human health. Assume that a new facility takes samples and finds
DMD at 1-2 ppm. Later, the facility accidently causes
contamination of the groundwater up to a level of 110 ppm. The
"new" fecility would be reguired to clean-up the groundwater from
110 ppm to approximately the original 1-2 ppm level of DMD.

In an exactly similar situation, an "existing" facility
would only be required to clean-up from 110 ppm down to 100
ppm. That is not right.

In a situation where the Board has not yet adopted any
health-based numbers, the new facility would be required to
clean-up from 110 ppm down to 1-2 ppm. The existing facility
which caused the same contamination would not be regquired to
clean-up at all (in fact it would not be violating any laws,
since the Board had not set a health-based standard). The Board
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has already stated that we cannot set numerical limits for the
majority of toxic substances because the necessary studies have
not been done (R88-21, First Notice [August 30, 1989]), p. 2).

The current proposal allows existing facilities to
contaminate the groundwater from whatever level of purity
presently exists, up to some arbitrary level selected by the
Board as "safe." If no "safe" level has been set by this Board,
then any amount of contamination would presumably be acceptable.

I do not think this type of degradation should be allowed. Also,
it creates certain problems:

1. What if we decide the original 100
ppm level for DMD is not safe and
that new scientific evidence demands
10 ppm as a safe level, Do we go
back and make all the existing
facilities clean-up the groundwater
they contaminated from 1-2 ppm up to
100 ppm?

2. What if a "new" facility and an
existing facility are located in the
same sensitive area and 1levels of
DMD rise from 1-2 ppm to 99 ppm.

Who, if anyone, has to clean-up? 1Is
that fair?

I would have taken the corrective action clean-up standards
of Section 616.211(d) for new facilities and added them to the
present standards for existing facilities at Section 615.211.

That way, both new and existing facilities will be held to the
same clean-up standard.

I 8lso have concerns with the pesticide provisions of
subpart I. The record indicates that a 1987 Tllinois Department
of Public Health ("IDPH") study tested wells around 8l agri-
chemical dealerships and found pesticide contamination in 65% of
the wells tested (R. 68). This is an alarmingly high frequency
of contamination, yet none of the participants provided copies of
the IDPH study and no one from IDPH testified. At a minimum,
this indicates a need for strong enforceable controls. More

information would be helpful in determining whether the existing
proposal is adequate.
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I, Dorothy M. Gunn, Clerk of the Illinois Pollution Control
Board, hereby certify that the abovesConcurring Opinion was
submitted on the /2% day of ,dféig;ZZfixub{, , 1989,

” Wi
e, gp. e
“Dorothy M. Guhn, Clerk
Illinois PoYlution Control Board
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