
ILLINOIS POLLUTION CONTROL BOARD
November 21, 1972

ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY,

Complainant,
POE 72—162

CALVIN GEISS, both individually
and d’b/a C & A DISPOSAL, and
FRED D. BENNETT,

Respondents,

Herman R. Tavins, Assistant Attorney General, for Complainant;
0. Park Davis for Respondent Geiss; Respondent Bennett
aopeared pro so.

OPINION AND ORDER OF THE BOARD (by Mr. Parker)

The complaint in this matter was filed by the Agency
on April 20, 1972, alleging violations of various Rules and
Regulations for Refuse Disposal Sites and Facilities,
hereinafter referred to as Rules, continuing in effect pur-
suant to Section 49 (c) of the Environmental Protection Act,
hereinafter referred to as Act, and various provisions of
the Act itself.

Rescondent Geiss is the operator of an apparently sub-
stantiel sanitary landfill near Rockdale, Illinois (R, 32)
Respondent Bennett leases the site to Geiss (R. 58) . The
site has been used as a landfill by Respondent Geiss for
approximately eight years (R. 32) . The landfill serves a
population of roughly 30,000 (F. 34), and is located in an
area consisting primarily of industry and other sanitary
landfill operations (R. 24) . The closest residential area is
approximately one to two miles away from the site (R. 27)

Several of the violations charged by the Agency were not
proved in the record. There was no evidence as to causing a
water pollution hazard in violation of Section 12 (d) of the
Act. The only evidence bearing on that charge was the un—
controverted testimony of Geiss that no liquids are collected
by him (P. 34) . Accordingly, we find no violation of Section
12 (d) of Lhe Act.

We also find no violation of Rule 5.09 of the Rules, which
recuires the operator of a sanitary landfill to provide adequate
vector control measures. Hot only was no testimony introduced
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regarding the presence of vectors, but there was considerable
affirmative testimony as to the rodent control program
utilized by the operation (R. 39-40). The Agency inspector
testified that he had not seen any rodents during any of his
inspections of the site CR. 14).

We find no violation of Rule 4.03 Ce) of the Rules
requiring adequate fencing of the site. The record simply
does not support a finding of inadequate fencing.

The questions of open dumping (section 21 Cb) of the
Act and Rule 3.04 of the Rules) and daily cover (Rule 5.07
Ca) of the Rules) are more difficult. Testimony of the Agency
witness indicates that more cover was needed on seven separate
occasions and adequate cover was provided on only two
occasions CR. 12). Just what is meant by “more daily cover”
is not clear. Unfortunately, no photographs of the site were
introduced into the record, and without such photographs it is
often difficult to determine whether or not there was open
dumping of refuse or placement of adequate cover. Because
of the incomplete nature of proof, we find no violation of
the six inch daily cover requirement of Rule 5.07 Ca) of the
Rules or of the open dumping prohibition of Section 21 Cb)
of the Act and Rule 3.04 of the Rules.

The only two allegations proven are operation of the site
without a permit and failure to provide shelter for the site’s
operating personnel. There was uncontroverted testimony that
there were no buildings on the site (R. 27), and there was no
testimony indicating that any shelter was available off the
site. Accordingly, we find a violation of Rule 4.03 Cc) of
the Rules. There was no permit issued by the Illinois Depart-
ment of Public Health, nor was the site ever registered with
the Illinois Department of Public Health CR. 18), as required
by Rule 1.01 of the Rules. Neither has a permit been issued
by the Environmental Protection Agency in accordance with Section
21 Ce) of the Act. In mitigation of these violations, Petitioner
does have a permit to operate a sanitary landfill from the
Will County Health Department CR. 37; Respondent Exhibit 2).
Furthermore, Respondent is diligently pursuing obtaining a
permit from the Environmental Protection Agency CR. 42 et. seq.).

We repeat here what we have said before about the necessity
for obtaining an Agency permit. Section 21 (e) of the Act
requires a permit for all refuse disposal sites and facili-
ties Cwith an exception irrelevant to this case) “after the
Board has adopted standards for the location, design, operation
and maintenance of such facilities.” The Rules, which antedated
the Act, became regulations of the Board pursuant to Section
49 Cc) of the Act, and have now been identified as PCB Regs.,
Ch. 7, Part II. Therefore, by operation of statute, Agency
permits have been required for all landfill sites since July 1,
1970, the effective date of the Act. See EPA v. City of
Woodstock, 72—159, 5 PCB ____, CNovember 14, 1972).
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In view of all the circumstances, we do not believe a
monetary penalty is justified in this case. The only viola-
tion found relating to site operation, failure to provide
shelter, is relatively minor. The failure to have an Agency
permit is more serious; however, a penalty for this violation
may be excused here because in an attempt to obtain an Agency
permit (made before the filing of this proceeding), Respondent
has retained consulting engineers at considerable expense
CR. 36, 52, 53). The good faith of the operator, as evidenced
by his attempts to obtain an Agency permit well before a
Complaint was filed against him, militates against assessment
of any penalty.

This opinion constitutes the findings of fact and
conclusions of law of the Board.

ORDER

Respondent shall obtain a permit from the Agency within
six months of the entry of this Order.

I, Christan L. Moffett, Clerk of the Illinois Pollution
Control Board, certify ~e above Opinion a d Order was adopted
by the Board ozj the ~ day of fl , 1972,
byavoteof t~ to i
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