ILLINOIS POLLUTION CONTROL BOARD
October 20, 1988

IN THE AMOUNT OF:

PETITION FOR SITE-SPECIFIC
EXCEPTION TO EFFLUENT STANDARDS
FOR THE ILLINOIS~-AMERICAN
WATER COMPANY, EAST ST. LOUIS
TREATMENT PLANT. .
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PROPOSED RULE. SECOND NOTICE.

PROPOSED OPINION AND ORDER OF THE BOARD (by J. Theodore Meyer):

This matter is before the Board on a petition for site-
specific rulemaking filed by Illinois-American Water Company
(Company), a subsidiary of American Water Works Company. In its
original petition, filed April 23, 1985, the Company asked that
its East St. Louis water treatment plant be totally exempted from
the effluent limitations for total suspended solids (TSS) and
total iron., The limitations for these contaminants, found at 35
I1l1. Adm. Code 304.124, are 15 milligrams per liter (mg/l) and 2
mg/1l, respectively. On September 25, 1986 the Board denied the
Company's request for complete relief. On October 28, 1986 the
Company filed a motion to reopen the record so that it could
submit additional evidence regarding alternative treatment
methods. The Board granted that motion on November 20, 1986. An
additional hearing was held, and the Company and the Illinois
Environmental Protection Agency (Agency) submitted briefs.

On June 16, 1988 the Board proposed for First Notice a
temporary rule exempting the Company from the TSS and total iron
limitations of Section 304.124 for a period of three years,
provided that the Company uses only biodegradable coagulants
listed by the United States Environmental Protection Agency
(USEPA) as acceptable drinking water additives. The proposed
rule would expire on January 1, 1992. During the three years of
the rule, the Company is to conduct a comprehensive study of the
effects of the use of the coagulants on the receiving stream.
The proposed rule was published in the Illinois Register on July
8, 1988, at 12 Ill. Reg. 11397.

Several comments were received after First Notice
publication. The Department of Commerce and Community Affairs
filed a comment which stated that the proposed rule will have no
effect on small businesses. (P.C. #77.) Comments were also
filed by the Company (P.C. #75) and the Agency (P.C. #76). This
Opinion will address only these comments. The Board's rationale

for proposing this rule is set forth in the Proposed Opinion of
June 16, 1988.
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In its comments, the Company states that, based upon a
careful review of the proposed rule, it supports the issuance of
the rule. (P.C. #75.) The Company believes that the proposed
rule shields its East St. Louis customers from economic hardship
while promoting environmental goals. The Company feels that the
on-site testing which will occur during the temporary rule will
protect water quality and facilitate the Company s use of
innovative treatment technology.

Furthermore, the Company states that the proposed rule is
consistent with federal and state approval requirements for
drinking water polymers. The Company notes that the Safe
Drinking Water Act (42 U.S.C. 300f et seg.) provides that USEPA
is the designated regqgulatory authority for drinking water
additives. The proposed rule requires the Company to use only
coagulants that have been approved by USEPA. The Company also
points out that Section 653.202(b) of the Agency's Technical
Policy Statements (35 Ill. Adm. Code 653.202(b)) provides that
public water supply chemical treatment additives must be listed
by USEPA and the American Water Works Association (AWWA). The
Company states that AWWA quidelines do not generally recommend
polymer additives which have not been approved by USEPA.

On the other hand, the Agency's comments (P.C. #76) reflect
its continuing objection to the proposed rule. The Agency raises
three claims: 1) that the proposed rule violates Section 39 of
the Env1ronmental Protection Act (Act) (Ill. Rev. Stat. 1987, ch.
111 A} par. 1039), which provides for Agency issuance of permlts,
2) that the Board's consideration of water quality and economic
impact in proposing the rule violates federal law; and 3) that
the proposed opinion and order does not define what testing is
required during the period of the proposed rule.

The first two issues raised by the Agency (issuance of
permit and consideration of water quality and economic impact)
were also argued in the Agency's post-hearing briefs. The Board
addressed both claims in its June 16, 1988 Opinion and Order
(slip op. at 8), and reaffirms its belief in those holdings. As
to the Agency's third claim (that the proposed opinion does not
define what testing is to be done), the Board points out that the
June 16 Opinion does contain general guidelines on what the study
shall contain. (Slip op. at 7.) However, the Board agrees that
the Agency's expertise should be used to more specifically define
what testing should be done by the Company. Therefore, the
Company is directed to consult with the Agency when designing the
comprehensive study, and to periodically consult with the Agency
during the course of the study.

Finally, the Board notes that the Company's comments
indicate that it will consider acting upon the Board's suggestion
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that it might join other water treatment plants in a general
rulemaking. In order to avoid any possible confusion, the Board
wishes to state that its suggestion of a general rulemaking was
directed only to other water treatment plants which are similarly
situated to the Company's East St. Louis treatment facility (i.e.
plants which intake from and discharge to the Mississippi).

After consideration of the comments received during the
First Notice period, the Board sees no need to alter the
substance of the proposed rule. The only change which has been
made from First Notice is the incorporation by reference of

USEPA's September 1987 list of acceptable drinking water
additives.

ORDER

The Board hereby proposes the following amendment for Second

Notice, which is to be filed with the Joint Committee on
Administrative Rules.

TITLE 35: ENVIRONMENTAL PROTECTION
SUBTITLE C: WATER POLLUTION
CHAPTER I: POLLUTION CONTROL BOARD

PART 304
EFFLUENT STANDARDS

SUBPART B: SITE SPECIFIC RULES AND EXCEPTIONS
NOT OF GENERAL APPLICABILITY

Section 304.220 East St. Louis Treatment
Facility, Illinois~American Water Company

This Section applies to the potable drinking water treatment
plant owned by Illinois-American Water Company which is located
at East St. Louis, and which discharges into the Mississippi
River. The discharges of that plant shall not be subject to the
effluent standards for total suspended solids and total iron of
Section 304.124, provided that the Illinois-American Water
Company uses only biodegradable coagulants listed on September
25, 1987 by the United States Environmental Protection Agency as
acceptable drinking water additives (does not include any later
amendments or additions; USEPA, Office of Drinking Water Criteria
and Standards Division, 401 M Street SW, Washington, D.C.
20460). This Section will expire on January 1, 1992,

IT IS SO ORDERED.,
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I, Dorothy M. Gunn, Clerk of the Illinois Pollution Control
Board, hereby certify that the aboviﬁiiggzi?d Opinion and Order
was adopted on the Xo% day of _ , 1988, by a

vote of ¢ .
e, o B

Dorothy M. nn, Clerk
Il1linois PoXlution Control Board
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