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ILL. ADM. CODE 731) AND PETROLEUM ) (Rulemaking - Land)
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HEARING OFFICER ORDER

In order to expedite the second hearing scheduled in this matter at 1:00 PM on Thursday,
June 16, 2011, the hearing officer directs the attention of the Illinois Environmental Protection
Agency (Agency) to the questions attached to this order and requests that the Agency address
them at the second hearing. The Board and its staff may have follow-up questions and pose
other questions during the second hearing.

IT IS SO ORDERED.

Timothy J. Fox
Hearing Officer
Illinois Pollution Control Board
James R. Thompson Center, Suite 11-500
100 West Randolph
Chicago, Illinois 60601
312-814-6085
foxt@ipcb.state.il. us



R11-22
UNDERGROUND STORAGE TANKS (35 ILL. ADM. CODE 731) AND

PETROLEUM LEAKING UNDERGROUND STORAGE TANKS (35 ILL. ADM. CODE
732 AND 734)

Board Staff Questions for IEPA

QUESTIONS FOR IEPA

734.855 Bidding

During the first hearing on Tuesday, May 11,2011, Mr. Russ Goodiel of Chase Environmental
expressed concern that the proposed bidding process does not contain provisions similar to those
used by Central Management Services (CMS) for the pre-qualification or bonding of bidders or
for change orders “if there is something that was not expected in a project.” Tr. at 91-93.

Mr. Hernando Albarracin of IEPA explained that proposed section 35 IAC 734.855(d) lists
factors that would be considered to determine if a bidder is “responsible.” Tr. at 94. Mr.
Albarracin stated that the Agency would examine other factors that participants wish to propose.
Tr. at 94-95.

However, Mr. Albarracin did specifically address the prospect of change orders.

(a) Does the Agency or any other party intend to propose pre-qualification,
certification, or bonding requirements for contractors that would be similar
to CMS requirements?

(b) Would the Agency’s proposed language or the language of the
Environmental Protection Act (e.g., 415 ILCS 5157.7(c)(3)(B)(i), (iv))
preclude an owner, operator, or consultant from including bid
requirements for pre-qualification, certification, or bonding similar to
those of CMS?

(c) Would the Agency’s proposed language or the language of the Act (e.g.,
415 ILCS 5/57.7(c)(3)(B)) preclude a provision for change orders similar
to any CMS bidding requirements? If not, would the IEPA consider
adding such language to its proposal?


