ILLINOIS POLLUTION CONTROL BOARD
July 22, 1976

ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY,

Complainant,

)
)
)
)
v. ) PCB 75-477
)
MASTER PATTERN, INC., )
an Illinois corporation, )

)

)

Respondent.

DISSENTING OPINION (by Mr. Zeitlin):

I respectfully dissent from the Board's Order of today on the
Environmental Frotection Agency's Motion for Reconsideration. The
Board's Order is, I feel, deficient in several respects.

This Order undoubtedly constitutes adjudicative rule-making,
beyond the Board's statutory authority.

1. Rule 202 (b) (1) of Chapter 7: Solid Waste,
requires an operating permit for any existing "solid
waste management site."

2. Rule 104 (u) defines Solid Waste Management as,

"the process of storage, processing or disposal of solid
wastes, not including hauling or transport..."

3. Rule 104 (s) defines solid waste as "refuse."

4. Refuse, in turn, is defined in Rule 104 (o) as
"garbage or other discarded materials.”

It is clear that the broken concrete used as f£ill in Respondent's
site falls within the category of "other discarded materials." By
distinguishing that concrete from other types or categories of “other
discarded materials," the Board has used an adjudicative forum to
amend the definition in Rule 104 (o) to exclude that concrete. This
it cannot do.

Nor do I feel that the end use of the concrete in question 1is
material. The Board has previously stated that conversion to
beneficial use is not material in determining whether a site is a
"landfill." EPA v. Dill, PCB 71-42, 2 PCB 277, 279 (1971). Nor
is it material whether a site is being operated for profit. EPA v.
Rafacz Landscaping, PCB 72-196, 6 PCB 31 (1972).

23 - 125



It seems that the Board's decision here improperly expands the
permit exemption in Section 21(e) of the Act. That section provides
an exemption from the permit requirement for materials internally
generated; here the Board has expanded this exemption to include
materials from other sources, if only the "outside" materials are:

1. relatively a small proportion of the total
material to be disposed of; and,

2. properly incorporated into the internally
generated refuse.

Section 21 (e) does not speak of an exemption for relatively
small amounts of "outside refuse. Nor do either the Act or our Rules
make an exemption based on the fact of proper operation of the site.

The Board's Order of today seems to contradict its earlier
Opinion accompanying the adoption of Chapter 7. In the Matter of
Solid Waste Rules and Regulations, R 72-5, 8 PCB 695 (July 31, 1973).
The Board's Opinion there discussed, almost exclusively, the permit
requirements of Chapter 7; very little discussion concerned the
operating requirements. It has consistently been the Board's position
that the permit system is necessary to assure proper operation and
prevent environmental harm. Here, however, the Board has somehow
arrived at the reverse conclusion: No permit 1s necessary when the
operation of the site is correct. When the Board says that no permit
is needed if, "there are no interstices to harbor rodents...or to
serve as an aquifer transmitting leachate...if the material is in
such location that the aesthetic value...is not unreasonably degraded
then there is minimum potential for environmental harm,” it almost
defines the purposes of a permit system. The relationship of this
type of analysis to the definition of "refuse" is not clear.

This case points out the fact that there may be a need to amend
portions of Chapter 7. I do not dispute this need and would welcome
an appropriate Regulatory Proposal on the subject. However, the
Board should answer any such need within the procedural guidelines

d

I, Christan L. Moffett, Clerk of the Illinois Pollution
Control Board, hereby certify the above Dissenting Opinion was
fileq on the Qiin day of , 1976,

v
Philip Zei
Member of
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