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BEFORE THE ILLINOIS POLLUTION CONTROL BOARD 

IN THE MATTER OF:   ) 
) 

STANDARDS FOR UNIVERSAL   ) R 2025-22 
WASTE MANAGEMENT   ) (Rulemaking–Land) 
(35 ILL. ADM. CODE PARTS 703, 720,  ) 
721, 724, 725, 728, and 733)  ) 

NOTICE 

TO: ATTACHED CERTIFICATE OF SERVICE LIST 

PLEASE TAKE NOTICE that I have today electronically filed with the Office of the Clerk 

of the Illinois Pollution Control Board the Illinois Environmental Protection Agency’s (“IEPA” or 

“Agency”) RESPONSES TO THE ILLINOIS ATTORNEY GENERAL’S QUESTIONS FOR 

THE IEPA, a copy of which is herewith served upon you.  

Respectfully submitted, 

ILLINOIS ENVIRONMENTAL 
PROTECTION AGENCY 

By: /s/ Nick M. San Diego             
Nick M. San Diego   
Deputy General Counsel  
Division of Legal Counsel 

DATED: April 16, 2025 

2520 West Iles Avenue 
P.O. Box 19726 
Springfield, Illinois 62794-9276 
217/782-5544  
nick.m.sandiego@illinois.gov 

Electronic Filing: Received, Clerk's Office 04/16/2025
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BEFORE THE ILLINOIS POLLUTION CONTROL BOARD 

     
IN THE MATTER OF:                                   ) 
                                                                            ) 
STANDARDS FOR UNIVERSAL     ) R 2025-22  
WASTE MANAGEMENT     ) (Rulemaking–Land) 
(35 ILL. ADM. CODE PARTS 703, 720,   )  
721, 724, 725, 728, and 733)    ) 
 

RESPONSES TO THE ILLINOIS ATTORNEY GENERAL’S QUESTIONS  
FOR THE IEPA 

 
 NOW COMES the Illinois Environmental Protection Agency (“Illinois EPA” or 
“Agency”), by and through its counsel, and hereby submits its Responses to the Illinois Attorney 
General’s Questions as follows: 
 
1. Does the way Illinois Environmental Protection Agency’s (“IEPA”) plan to implement the 

Paint Stewardship Act (P.A. 103-372) and its proposed associated regulations differ from the 
way IEPA implements other stewardship programs? For instance, does it differ in significant 
ways from the Drug Take-Back Act (410 ILCS 720), Mercury Thermostat Collection Act 
(415 ILCS 98), Electronic Products Recycling and Reuse Act (415 ILCS 150), or the 
Mercury Switch Removal Act (415 ILCS 97).  
 
RESPONSE: The Agency plans to implement the Paint Stewardship Act in the same manner 
as other Extended Producer Responsibility (“EPR”) or stewardship programs.  The main 
difference with the Paint Stewardship Act is that PaintCare, the organization that will be 
operating the paint EPR program on behalf of manufacturers, desires to collect oil-based 
paint from non-households. This paint is regulated as hazardous waste, which led to 
PaintCare seeking the trailer bill (later enacted as P.A. 103-887) so that collection of the oil-
based paint could be conducted under the universal waste rules instead of the full hazardous 
waste regulations. The Drug Takeback Act and Electronic Products Recycling and Reuse Act 
are more comparable to “modern stewardship programs” but the Mercury Thermostat 
Collection Act and the Mercury Switch Removal Act are not stewardship programs. There 
are independent requirements with relation to mercury removal that do not apply to the other 
Acts mentioned. 
 

2. Does IEPA have the authority to implement requirements for the statutorily required “paint 
stewardship program plan” (P.A. 103-372 at Section 15) or “annual report” (P.A. 103-372 at 
Section 40)? In particular, does IEPA have the authority to implement the statutory 
requirement that the paint stewardship program “shall seek to reduce the generation of 
postconsumer paint, promote its reuse and recycling, and manage the postconsumer paint 
waste stream using environmentally sound management practices”? (P.A. 103-372 at Section 
15(a))  
 
RESPONSE: Yes, the Agency has the authority. The Agency interprets the quoted language 
in Subsection 15(a) as providing a general description of what a stewardship program should 
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“seek” to accomplish. The specifics of how those goals must be accomplished, however, are 
set forth in detail in Subsection 15(b) through the required contents of a program plan. The 
Agency’s duties with respect to a program plan are set forth in Subsection 15(d) of P.A. 103-
372 (which is also codified as Section 15(d) of the Paint Stewardship Act, 415 ILCS 175/).1  
The Agency is to review the plan and approve it if the plan contains all of the information 
required under Subsection 15(b).  
 

3. Is IEPA aware of any major differences between the way it proposes to implement the Paint 
Stewardship Act and the way other states implement similar paint stewardship programs?  
 
RESPONSE: The Agency is not sufficiently familiar with other states’ implementation of 
their paint stewardship programs to make a comparison to the implementation of the Paint 
Stewardship Act. 

 
4. Are there regulatory responsibilities currently performed by IEPA that would instead be 

performed by PaintCare after adoption of these regulations? If so, are there legal mechanisms 
by which IEPA could resume these responsibilities?  
 
RESPONSE: No, there are no regulatory responsibilities currently performed by the IEPA 
that would instead by performed by PaintCare. PaintCare and the IEPA have, and will 
continue to have, entirely different roles with the regard to the implementation of this 
regulation. The IEPA will continue to maintain regulatory authority to ensure the Universal 
Waste regulations are complied with, and if the Hazardous Waste regulations are triggered, 
the IEPA will still have the authority to enforce them.  
 

5. Would these regulations lead to large quantities of waste paint being stored at collection 
sites? Would some collection sites become large quantity handlers if paint accumulates over 
long periods of time? See proposed Section 733.133(f), IEPA’s Statement of Reasons (“SR”) 
at 125. Are expected paint collection sites located in environmental justice communities?  

 
RESPONSE: These regulations themselves would not inherently lead to large quantities of 
waste paint being stored at collection sites. Whether large quantities of waste paint are being 
stored at collection sites is solely dependent upon the amount of paint and paint-related waste 
being collected and how often the collection is picked up and transported. These collection 
sites could also potentially become large quantity handlers if they accumulated 5,000 kg or 
more of paint pursuant to Section 733.109. Subpart C of the amended regulations provides 
standards for large quantity handlers. It is anticipated that some paint collection sites would 
be located within and outside of environmental justice communities. 

 

 
1 Question No. 2 references Public Act 103-372. This Public Act was signed into law on July 28, 2023, creating the 
Illinois Paint Stewardship Act, 415 ILCS 175. Note also that the Paint Stewardship Act was then later amended by 
Public Act 103-887. Although, this amendment only served to change the dates and timeframes found in Section 
15(d), Section 25, and Section 40, references to either Public Act may generate confusion given that both enacted 
laws are now compiled in the Illinois Paint Stewardship Act found at 415 ILCS 175.  
 

Electronic Filing: Received, Clerk's Office 04/16/2025



R 2025-022  Page 4 of 8 
 

6. The proposed definition of “paint” does not include “other types of coatings such as 
industrial original equipment or specialty coatings”. Proposed Section 720.110, SR at 37. See 
also SR at 102.  
 

a. Does this exemption create potential for confusion from consumers or individual 
collection sites?  
 
RESPONSE: The definition of “paint” provided in Proposed Section 720.110 should 
not create confusion from consumers or individual collection sites. The Paint 
Stewardship Act and its paint stewardship program plan requirements specifically 
apply to only architectural paint. Other types of coatings, such as industrial original 
equipment or specialty coatings, do not qualify as the postconsumer paint that is 
being collected.  

 
b. Are these substances excluded from the regulatory definition of “paint” marketed or 

generally referred to as a type of paint?  
 
RESPONSE: The intent of the trailer bill (later enacted as P.A. 103-887) was to 
extend the universal waste rules to oil-based paint to be collected by PaintCare from 
non-household consumers. The exclusion was included to keep the definition of paint 
consistent the Paint Stewardship Act (i.e., the architectural paint that PaintCare would 
be collecting). The Agency is not aware as to whether these other coatings are 
typically marketed or generally referred to as a type of paint.  

 
7. For the proposed definition of “paint-related waste” (SR at 37), what types of waste does 

subsection (ii) describe? For instance:  
 

a. Does “material derived from the reclamation of paint-related wastes that is … used in 
a manner constituting disposal” include paint-related waste that has been previously 
disposed in a landfill?  
 
RESPONSE: The Agency would not interpret paint-related waste collected under 
the Paint Stewardship Act to include waste previously disposed of in a landfill, as 
the intent of the Paint Stewardship Act is to provide collection of paint and paint-
related waste from consumers.  The program is to collect leftover paint in its 
original container or unused customized paint in its original container versus, for 
example, paint in a glass jar.  
 

b. Does “paint-related waste” include items that are covered in paint but are discarded? 
For instance, a piece of metal or other substance that has been powder coated with a 
pigmented or unpigmented powder coating?  
 
RESPONSE:  No, not everything that is painted is considered paint-related waste.  
Per the proposed definition of paint-related waste in Section 733.109, it must be 
“material contaminated with paint that results from the packaging of paint, wholesale 
and retail operations, paint manufacturing, and paint application or removal activities 
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(emphasis added).” Merely being coated in paint is not sufficient to be contaminated 
under this definition. 

 
8. For proposed Section 733.107(b)(1), would the solvents or other materials that are mixed 

with the paint or paint-related waste that alter the physical properties of the paint or paint-
related waste work to reduce the potential ignitability, corrosivity, reactivity, and/or toxicity 
characteristics of the paint or paint-related waste?  
 
RESPONSE: These solvents could potentially work to reduce the ignitability, corrosivity, 
reactivity, and/or toxicity characteristics of the paint or paint-related waste. However, it is 
important to note that, to the extent these solvents or other materials are mixed with paint or 
paint-related waste, it is possible the paint or paint-related waste would cease to qualify as 
such under the proposed definitions provided in Section 733.109. If these materials no longer 
qualify as paint or paint-related waste as defined therein, then they will not be managed as 
universal waste. 

 
a. Is there any instance where paint or paint-related waste with solvents or other 

materials mixed in increases the ignitibility, corrosivity, reactivity, and/or toxicity 
characteristic of the paint or paint-related waste?  
 
RESPONSE: Yes, there are potentially instances where paint or paint-related waste 
with solvents or other materials mixed in increased the ignitibility, corrosivity, 
reactivity, and/or toxicity characteristic of the paint or paint related waste. However, 
if the increases in ignitibility, corrosivity, reactivity, and/or toxicity are such that the 
paint or paint or paint-related waste no longer meets the proposed definition of paint 
or paint-related waste, then it will no longer be managed that way.  If no longer a 
paint or paint-related waste, but the waste exhibits one or more of the characteristics 
identified in Subpart C of 35 Ill. Adm. Code 721, then that waste will be managed as 
hazardous waste.   
 

b. For proposed Section 733.107(c)(2), is there any instance where paint-related waste 
also goes unused? Why is paint-related waste not included in (c)(2) but is included in 
(c)(1)?  
 
RESPONSE: Per the definition of “paint-related waste” provided in Section 733.109, 
paint-related waste cannot be unused. The moment the material becomes 
“contaminated with paint” or the material is “derived from the reclamation of paint-
related wastes that is recycled in a manner other than burning for energy recovery or 
used in a manner constituting disposal,” it automatically becomes paint-related waste. 
Paint-related waste, as such, cannot be “used” in the same way paint can be “used” 
(i.e., to form an adherent coating when applied to a surface). “Unused paint” (i.e., 
leftover paint in its original can/container) becomes a waste on the date the handler 
decides to discard it. 
 
 

Electronic Filing: Received, Clerk's Office 04/16/2025



R 2025-022  Page 6 of 8 
 

9. In proposed Section 733.113(f) Waste Management, if the small quantity handler of universal 
waste collect and stores paint and paint-related waste in containers pursuant to Section 
733.113(f)(1), would the container become paint-related waste since it would then be a 
“material contaminated with paint that results from … removal activities”?  
 
RESPONSE: No, these containers would not inherently become paint-related waste. These 
containers will not always be “contaminated with paint” as the paint will be delivered and 
stored in paint cans with lids. If the lids are not secure, the lids will be taped to prevent 
spillage. Presuming these cans do not spill, the container would not be contaminated.  
 

a. Further in Section 733.113(f)(3)(D), would the leaking container then be “paint-
related waste” and need to be disposed of pursuant to these proposed regulations?  
 
RESPONSE: Yes, the leaking container could be considered “paint-related waste,” 
but it could be also returned to service if it was repaired to meet the requirements of 
Section 733.113(f)(1).  If not returned to service, then it would need to be disposed of 
pursuant to these proposed regulations.  
 

b. Likewise for Section 733.133(f)(1) and (f)(3)(D), would the leaking container then be 
“paint-related waste” and need to be disposed of pursuant to these proposed 
regulations?  
 
RESPONSE: Yes, the leaking container could be considered “paint-related waste,” 
but it could be also returned to service if it was repaired to meet the requirements of 
Section 733.133(f)(1).  If not returned to service, then it would need to be disposed of 
pursuant to these proposed regulations. 

 

   Respectfully submitted,  

      ILLINOIS ENVIRONMENTAL  
      PROTECTION AGENCY  
 
 
      By:  /s/ Nick M. San Diego   
       Nick M. San Diego 

Deputy General Counsel  
       Division of Legal Counsel   
    
DATED: April 16, 2025 
 
2520 West Iles Avenue 
P.O. Box 19726 
Springfield, Illinois 62794-9276 
217/782-5544  
nick.m.sandiego@illinois.gov  
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BEFORE THE ILLINOIS POLLUTION CONTROL BOARD 

     
IN THE MATTER OF:                                   ) 
                                                                            ) 
STANDARDS FOR UNIVERSAL     ) R 2025-22 
WASTE MANAGEMENT     ) (Rulemaking–Land) 
(35 ILL. ADM. CODE PARTS 703, 720,   )  
721, 724, 725, 728, and 733)    ) 
 
 

CERTIFICATE OF SERVICE 

I, the undersigned, an attorney, state the following: 
 
I have electronically served the attached RESPONSES TO THE ILLINOIS ATTORNEY 
GENERAL’S QUESTIONS FOR THE IEPA, on behalf of the Illinois EPA, upon the following: 
 

See attached Service List  
 
I affirm that my e-mail address is nick.m.sandiego@illinois.gov; the number of pages in the e-
mail transmission is 8; and the e-mail transmission took place before 5:00 p.m. on April 16, 
2025. 
 
      Respectfully submitted,  
 
      ILLINOIS ENVIRONMENTAL  
      PROTECTION AGENCY  
 
 
      By:  /s/ Nick M. San Diego   
       Nick M. San Diego 

Deputy General Counsel  
       Division of Legal Counsel  
 
DATED: April 16, 2025 
 
2520 West Iles Avenue 
P.O. Box 19726 
Springfield, Illinois 62794-9276 
217/782-5544  
nick.m.sandiego@illinois.gov 

  

Electronic Filing: Received, Clerk's Office 04/16/2025

mailto:nick.m.sandiego@illinois.gov
mailto:nick.m.sandiego@illinois.gov


R 2025-022  Page 8 of 8 
 

SERVICE LIST 
 

Illinois Pollution Control Board 
Don A. Brown, Clerk of the Board 
Chloe Salk, Hearing Officer 
60 East Van Buren Street 
Suite 630 
Chicago, Illinois 60605 
don.brown@illinois.gov  
chloe.salk@illinois.gov  

Illinois Department of Natural Resources 
Renee Snow 
General Counsel 
One Natural Resource Way  
Springfield, Illinois 62702 
renee.snow@illinois.gov 

Office of the Illinois Attorney General 
Jason E. James 
Assistant Attorney General 
Environmental Bureau 
201 West Point Drive 
Suite 7 
Belleville, Illinois 62226 
jason.james@ilag.gov  

Illinois Environmental Protection Agency 
Katherine A. Koehler 
Assistant Counsel 
Division of Legal Counsel 
115 S. LaSalle Street  
Suite 2203  
Chicago, Illinois 60603    
katherine.koehler@illinois.gov  
 

Office of the Illinois Attorney General 
Molly Kordas 
Jason Clark 
Assistant Attorneys General 
Environmental Bureau 
69 West Washington Street 
Suite 1800 
Chicago, Illinois 60602 
molly.kordas@ilag.gov 
jason.clark@ilag.gov 

United States Environmental Protection 
Agency – Region 5 
Daniel Leonard 
Illinois State Authorization 
Ralph H. Metcalfe Federal Building 
77 West Jackson Boulevard 
Chicago, Illinois 60604 
leonard.daniel@epa.gov  
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